Eğer retinal yırtık zamanında tedavi edilmez ve DEKOLMAN gelişirse tek tedavi seçeneği CERRAHİDİR. Cerrahide iki seçenek vardir: Skleral Çökertme ve VİTREKTOMİ.
Skleral çökertme daha çok gençlerde kullanılan ve gözün içine girmeden göz dışarıdan slikon bantla sıkıştırılıp retinanın yatıştırılmasına çalışılan bir yöntemdir. Bu yöntemde retina altındaki seıvı dışardan drene edilip yırtık KRİO yöntemi ile kapatılır. Ama bu yöntemden sonra gözde bir miktar miyop meydana gelir ameliyat sonrası hastamıızn gözlük kullanması gerekir.
Günümüzde retina dekolmanın tedavisinde en sık kullanılan yöntem VİTREKTOMİDİR. Bu ameliyatda göze 3 tane küçük delik açılıp göz içine girilerek dekolmana neden olan vitreus jeli ve sıvı temizlenip membran ve çekintiler ortadan kaldırılır. Sonra yırtığa ENDOLASER yapılarak yırtık kapatılır. Ameliyat sonunda göze GAZ yada SLİKON verilerek cerrahi sonlandırılır. Gaz verilirse hastamız 2 ay uçak yolculuğu yapamaz ve gaz 2 ayda kendiliğinden emilir. Eğer slikon veirrsek uçak yolculuğu serbest ama yaklaşık 6 ay sonra tekrar cerrahi müdahale ile slikon tekrar alınır.
Tedavinin Başarısı Neye Bağlıdır?
Hastalık eğer yırtık yada delik aşamasında yakalanır ve laserle tedavi edilirse başarı oranı %100 D dür. Eğer hastalık ilerlerse ve dekolman gelişirse cerrahi yöntemle başarı şansı %90 dır. Dekolman cerrahisi zorlu bir süreç olup bazen ikinci yada üçüncü cearrahiler gerekbilir ve sabır gerekir.
Görme artışı ameliyattan 2 yıl sonraya kadar devem edebilir bu yuzden aceleci olmamak lazım. Ama bazen çok iyi bir carrahi yapıp anatomik başarı sağlanıp retina yatıştırılsa bile görme hiç artamayabilir. Bunun tek nedeni tedavinin gecikmesidir. Yani hastada eğer dekolman varsa en geç 1 haftada mutlaka cerrahi operasyon geçirimelidr. Bu yüzden ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİDİR.