Komplike retina dekolmanlarında dekole olmuş retinanın arkadan öne doğru yatıştırılması ve perflorokarbon gibi yüksek özgül ağırlığı olan bir sıvı tamponuyla desteklenmesi gerekmektedir. Cerrahinin sonunda bu ağır sıvılar alınır ve vitreus boşluğu hava, gaz ya da silikon yağı ile doldurulur.
Tamponad olarak kullanılan gazların maksimum basıncı üst bölgede olacağı için ameliyat sonrası hastanın pozisyonunun ayarlanması gerekmektedir. Bu gazlar önce genleşip, belli bir süre içerisinde kendiliğinden emilirler. Bu gazlar var iken uçak yolculuğu yasaktır.
Komplike retina dekolmanlarında uzun süreli tamponad kullanılmalıdır. Silikon yağı vitreus boşluğunun tamamını doldurarak retinanın büyük kısmına basınç uygular. Bununla birlikte silikon yağının katarakt oluşumuna, göz içi basıncı değişikliklerine ya da kimi zaman kornea bozukluklarına sebep olabileceği bilinmektedir. Bu nedenle silikon yağı hastanın durumuna göre belli bir süre sonra ikinci bir ameliyatla alınır.(Genellikle 3 ay da alınır.) Slikon yağı varken uçak yolculuğu yapılabilir.
Pars plana vitrektomi uygulanırken, gözün en dış tabakası olan konjonktiva kesilerek 0.9 mm çapında 3 adet delik açılır. Ameliyatın bitiminde yeniden göz küresindeki bu deliklerin ve konjonktiva dokusunun dikilmesi gerekmektedir. Günümüzde yeni bir teknikle göz küresine açılan deliğin çapı daha da küçültülmüş ve konjonktivanın açılmasına gereksinim kalmamıştır. Transkonjonktival-sütürsüz vitrektomi olarak isimlendirilen bu yöntemle cerrahinin süresi kısalmakta ve cerrahi sonrası hastaların şikayetleri belirgin biçimde azalmaktadır.