Kök hücreler, güçlü rejeneratif özelliklere sahiptir. Çeşitli çalışmalar Mezenkimal Kök Hücrelerin hasarlı retinanın onarımı ve rejenerasyonunda, Mezenkimal Kök Hücrelerden salgılanan faktörlerin retina dejenerasyonunu önlediği, retina morfolojisini ve işlevini iyileştirdiği rolünü bildirmiştir. Mezenkimal Kök Hücreler ayrıca retina hücrelerinin işlevini geri kazandırmak için etkilidir.
Göz Hastalıklarında yapılan deneysel çalışmalarda sağlıklı kök hücrelerin uygulanması, hücrelerin yenilenmesine, aralarında yeni bağlantılar oluşmasına ve görme fonksiyonunun gelişmesine yardımcı olmuştur.
Gözde Mezenkimal kök hücre tedavisi birçok retina hastalığında ve travmatik kornea hasarlarında gelecek vadeden bir uygulamadır. Mezenkimal kök hücre uygulamalarının, retinal hasarı azaltabildiği ve kornea skar oluşumunu engelleyebildiği bildirilmiştir. Mezenkimal kök hücreler aynı zamanda nöron koruyucu etki de gösterebilmektedirler.
Optik sinir hasarına yol açabilen ve görme keskinliğinde azalmaya, alan kusurlarına ve hatta körlüğe neden olabilen birçok göz rahatsızlığı türü vardır. Yapılan çalışmalarda mezenkimal kök hücrelerin optik sinir hasarından sonra görmeyi geri kazandırmada ve iltihabı baskılamada etkili olduğu bulunmuştur.
Mezenkimal kök hücreler parakrin etki ile hasarlı hücreleri tamir edebilirler. Bu hücreler nörotrofik faktörler gibi yaşam destekleyici büyüme faktörleri salgılar, sinaptik bağlantıları onarırlar ve fonksiyonel bağlantıların oluşmasına yardımcı olurlar.
Kök hücrelerin, bulunduğu ortamdaki retinal nöral hücreler ve fotoreseptörler de dahil olmak üzere pek çok hücreye dönüşme potansiyeli vardır.
Yapılan çalışmalar Mezenkimal kök hücrelerin değişik retinal hücre tiplerine dönüşebildiğini göstermiştir. Ayrıca hasarlı retinaya uygulandığında hasar gören hücrelerin yerine geçtiği gösterilmiştir.
Kök Hücreler ile ilgili araştırmalar, insan sağlığının iyileştirilmesine ve hassas tıbbın bu gelişen çağındaki koşulların anlaşılmasına büyük katkı sağlamıştır.