Keratokonus Nasıl Teşhis Edilir?
Keratokonusu teşhis etmek için göz doktorunuz tıbbi ve aile geçmişinizi gözden geçirecek ve kapsamlı bir göz muayenesi yapacaktır. Bu hastalığın genetik olması tüm aile bireylerin de ya da evlatların da bu hastalığın mutlaka olacağı anlamına gelmez. Korneanızın şekliyle ilgili daha fazla ayrıntı elde edebilmek için ileri görüntüleme gerekebilir. Keratokonus teşhisi için gerekli testler şunları içerir:
Kırma kusurlarının tespiti: Bu testte göz doktorunuz görme problemlerini kontrol etmek için ölçüm yapan özel cihazlar kullanır. Deneme gözlük çerçevesi ile farklı miyop astigmat mercekler deneyerek görme keskinliğinizi arttırmaya çalışır.
Biyomikroskop muayenesi: Bu testte doktorunuz korneanıza özel bir açı ile dikey bir ışık hüzmesi yönlendirir ve korneanızı büyük büyütmeli(10-16x) bir mikroskop ile görüntüler. Korneanızın şeklini değerlendirir ve gözünüzdeki diğer potansiyel hastalıkları arar.
Keratometri: Bu testte göz doktorunuz korneanıza bilgisayar destekli Placido ışık diski ile tarar ve korneanızın temel şeklini belirlemek için yansımayı ölçer. Böylece korneanızın diklik değerlerini (K) hesaplar.
Bilgisayarlı kornea haritalaması: Kornea tomografisi ve kornea topografisi gibi ileri görüntüleme yöntemleri, korneanızın üç boyutlu ayrıntılı bir şekil haritasını oluşturur. Kornea tomografisi ayrıca korneanızın kalınlığını da ölçebilir. Kornea tomografisi genellikle hastalık yarık lamba muayenesi ile görünür hale gelmeden önce keratokonusun erken belirtilerini saptayabilir. Yani kesin tanıda en önemli test KORNEA TOPOGRAFİSİDİR.
Keratokonusta Görme Nasıl Düzeltilir?
Gözlük veya yumuşak kontakt lensler: Gözlükler veya yumuşak kontakt lensler, erken keratokonusta bulanık veya bozuk görüşü düzeltebilir. Ancak insanlar, kornealarının şekli değiştikçe gözlük veya lens reçetelerini sıklıkla değiştirme ihtiyacı duyarlar.
Sert kontakt lensler: Sert (gaz geçirgen) kontakt lensler genellikle daha ilerlemiş keratokonus tedavisinde bir sonraki adımdır. Sert kontakt lensler ilk başta rahatsızlık verebilir, ancak birçok kişi bunları takmaya alışır ve mükemmel görüş sağlar. Bu tür lensler kornealarınıza uyacak şekilde özel olarak üretilebilir.
Hibrit lensler: Bu kontakt lensler, daha fazla konfor için dış çevresinde daha yumuşak bir halka bulunan sert bir merkeze sahiptir. Sert kontakt lenslere tahammülü olmayan kişiler hibrit lensleri tercih edebilir.
Skleral lensler: Bu lensler, ilerlemiş keratokonusta korneanızdaki çok düzensiz şekil değişiklikleri için kullanışlıdır. Skleral lensler, geleneksel kontakt lenslerin yaptığı gibi korneaya dayanmak yerine gözün beyaz kısmına (sklera) oturur ve korneaya dokunmadan üzerinden geçer. Böylece arada kalan boşluğa göz yaşı dolarak yeni bir optik sistem meydana çıkar ve görme keskinliği artar. Gözlük yada kontakt lensler hastalığı durdurmaz ve tedavi etmez sadece görmeyi arttırır.
Keratokonusun İlerlemesi Nasıl Durdurulur?
Kornea kollajen çapraz bağlama (CROSSLİNK=IŞIN TEDAVİSİ) tedavisi:
Bu işlemde korneaya 30 dakika boyunca riboflavin ( B vitamini) göz damlası damlatılır. Akabinde on dakika ultraviyole A ışıkla tedavi edilir. Bu, daha fazla şekil değişikliğini önlemek için korneayı sertleştirir ve sıkılaştırır. Özetle korneanın kollajen bağlarının çapraz bağlanmasına neden olur. Korneal kollajen çapraz bağlanması, hastalığın erken döneminde korneayı stabilize ederek ilerleyici görme kaybı riskini azaltır. Şuan için CROSSLİNK tedavisi hastalığı durduran tek tedavi olup uygun vakalar da görme artışı da sağlar.
