Yeşil Anjiografi Nedir?
İndosiyanin Yeşil Anjiogafi(ICG) İik defa 1992 yılında kullanılan ve koroid dolaşımını mükemmel gösteren anjio yöntemidir. İndosiyanin boyasının % 98’i preoteine bağlandığından damar yapılarından sızmaz ve bu sayede koroid çok daha iyi görünür hale gelir. İndosiyanin boyası karaciğer de metabolize edlilir ve safra ile atılır. Karaciğer hastaların da dikkatli olmalıdır. İyot alerjisi olanlar da asla çekilmemelidir. Böbrek hastaların da ve gebeler de gerektiğin de kullanılır. Genel olarak indosiyanin boyası güvenli bir ilaç olup iyi tolore edilir. En sık yan etkiler bulantı, kusma, hapşırma ve kaşıntıdır. Yeni gelişen teknolojik cihazlar ile FFA VE ICG aynı cihaz da ve aynı anda çekilmektedir. ICG’ de ayrıntı için 60 dakika süren çekimler yapılabilir.

Endikasyonları:
ICG’nin asıl endikasyonları daha çok SARI NOKTA HASTALIKLARINDA ortaya çıkar. Yani daha çok retina pigment epitelinin altı ve koroid hastalıkları hakkında bilgi verir. Belli başlı endikasyonları şunlardır; RPE altı koroid neovaskülarizasyonları, polipoidal koroidal vaskülopati, RAP lezyonları, santral seröz retinopati, retina tümörleri ve üveitik hastalıklar.
TİP 1 KNV: ICG bu tip gizli knv lerde FA’ya göre son derece üsütündür. Burada olay retina pigment epitelinin altın da olup genellikle pigment epitelyum dekolmanı ile birlikte olur.KNV ‘lerin %70’i bu tip olıp bunlar yavaş ilerleyen ve ağır komplikasyonları olan tipdir. Bu yüzden erken tanı ve tedavileri son derece önemlidir
TİP 2 KNV: Klasik KNV de denilen bu tip de çoğu vaka normal anjio ile de tespit edilir çünkü lezyon retina pigment epitelinin üstündedir. ICG bu tür KNV lerde membranı besleyen koroid damarını gösterme de çok faydalıdır. Yoksa normal de bu KNV tipi için ICG pek kullanılmaz.
TİP 3 KNV: Retinal Anjiyomatöz Proliferasyon (RAP) da denilen bu tip de major komponent retina içindedir. Tüm KNV lerin yüzde 15 ‘ini oluşturur. Retina-retinal ya da retina-koroidal anastomozlar vardır. ICG’de besleyici damarların görülmesi son derece tipiktir.
POLİPOİDAL KOROİDAL VASKÜLOPATİ (PKV). : Tip 1 alt varyantıdır. Koroidal dolaşım da anevrizmal polipoidal lezyonlar ile karakterize bir bozukluktur. Bu hastalığın en önemli iki özelliği klasik tedaviye iyi yanıt vermemesi ve ağır subretinal kanamalardır. Bu hastalığın teşhisin de ICG altın standart olup bu hastalık daha genç bireylerde ve retinanın her yerin de görülebilir.

SON SÖZ OLARAK DERİZ Kİ; FA’ da olduğu gibi ICG’ dede bu yöntemler sadece teşhis yöntemi olup hiçbir tedavi edici özelliği yoktur. Ancak tedavinin takibin de son derece faydalı olup çekilmesi ve yorumlanması son derece kolaydır.