Maküler Telenjiektazi (Mactel) Nedir?
Bu hastalığın malasef sebebi bilinmemektedir. Retinal kapiller ektazi yani genişleme perifoveal alan da sınırlıdır. Foveal Avasküler Zon (FAZ) kapillerlerin de mikroanevrizmal genişlemeler ve kapiller oklüzyon yani kılcal damar tıkanıklığı meydana gelir. Bu da iskemi ve görme azlığına neden olur. İki ana tipi vardır:
TİP 1: Genellikle 40 yaş civarında ki erkekler de ve tek gözde görülür. Exuda ile beraber telenjiektazi görülür. Mikroanevrizmalar zaman geçtikçe makroanevrizmaya dönüşür. Zamanla KİSTOİD DEĞİŞİKLER VE LİPİD birikimi meydana gelir. Bu tipin tedavisin de sızıntı alanlarına laser tedavisi uygulanır ama sızıntı fovealaya yakın ise intravitreal anti-VGEF tedavisi uygulanır.
TİP2: Tip 1’den daha sık görülür ve görsel prognozu daha kötüdür. Orta yaşlar da başlar ve kadın ile erkekler de eşit oranda görülür. Bulgular perifoveal alanda sınırlıdır. Meydana gelmesin de MÜLLER hücre dejenerasyonu rol oynar. Anevrizma ve lipid birikimi nadirdir. TAM KAT MAKULA DELİĞİ gelişebilir. Görme keskinliği NEOVASKÜLER MEMBRAN olmadıkça 0.1’in altına düşmez.

Tanı Yöntemleri
Tanıda kullanılan en önemli iki yöntem FA ve OCT’dir. FA’da anormal damarlardan erken sızınıtı kistoid makula ödemi olmadan yaygın sızıntıya neden olur. OCT’de iç retinal alanlar da boşluklar oluşur ve son derece tipiktir. Ayrıca mekuler hol ve gelişirse aktif neovasküler membran da OCT ‘de görülür.
Tedavi
Hastalığın hala bilinen net bir tedavisi yoktur. Kistoid ödem ve lipid birikimi meydana geldiğin de ya da aktif membran meydana oluşursa İNTREAVİTREAL ANTİ-VGEF tedavisi başarılı sonuçlar vermiştir. Ama makuler hole meydana gelirse cerrahi sonuçları çok iyi değildir. Nörodejeneratif bir hastalık olduğundan KÖK HÜCRE TEDAVİSİ gibi rejeneratif yöntemler başarılı olabilir.