Göz Anjiosu Nedir?
Tanım ve Tarihçe
Göz anjiosu (FLORESEİN ANJİOGRAFİ=FA) 1959 yılından beri uygulanan en önemli teşhis yöntemlerinden biridir. İntravenöz floresein boyası kullanılarak retinal vasküler yapı, retina pigment epiteli ve koroidal vasküler dolaşım değerlendirilir. Floresein suda iyi çözünen turuncu renkli bir boyadır. Normal erişkinler de %10’luk 5 ml boya kullanılır. Damardan verilen boyanın %80’i albümüne bağlanır ve %20’si kan dolaşımın da serbestçe dolaşır. Boya 36 saat için de böbrek ve karaciğer ile atılır. Bu yüzden böbrek fonksiyonları bozuk olan ve dialize girenlere çekilmemelidir. Çok ciddi yan etkileri olmasa da yine de uyanık olmak lazım. Bulantı ve kusma en sık görülen yen etkilerdir.
Endikasyon ve Kullanım Alanları
Yıllarca kullanılıp yaygınlaşan FA retina hastalıklarının tanı ve tedavisinin takibin de son derece önemli rol oynamıştır. En önemli kulanım alanları; retinanın vasküler hastalıkları, makuler hastalıklar, optik sinir başı hastalıkları ve üveit hastalığıdır.

Teknik Özellikler
FA çekilimi yaklaşık 10 dakika sürer. Damardan verilen ilaç 12 saniye de koroidal dolaşım da görülür. Buna kol retina zamanı denir. Her ne kadar çekim 10 dakika sürse de ilaç dolaşım da azalacağından 5. dakikadan sonra görüntü almak çok zordur. Şurası unutulmamadır ki; FA asla bir tedavi aracı değildir, yani anjio sırasın da asla tıkalı damarlar açılmaz.
Hipofloresans
Floresansın normalden az ya da hiç olmamasıdır. Floresans ya bloke olur ya da vasküler dolum defekti olur. Blokaj genellikle kanamalara bağlı meydana gelirken dolum defekti arter ya da ven tıkanıklığına bağlı gelişir. Hipofloresans da anjio da o bölge koyu siyah görülür.
Hiperfloresans
FA da hiperfloresans çok önemli bir konu olup iyi irdelenmesi lazımdır.
1.) Enjeksiyom öncesi hiperfloresans ki buna oto ya da psödofloresans denir. En sık sebebi OPTİK DİSK DRUSENİDİR.
2.) Pencere defekti: Penvere defekti genelde retina pigment epitelinin kaybı ile giden hastalıklar da koroidal floresansın ortaya çıkması ile meydana gelir.
3.) Anormal vasküler yap: Bunlar genellikle telenjektazik yada anevrizmal damarlar olmaktadır.
4.) Vasküler sızıntı: Bu genel de diabet ya da tümörler de meydana gelir ve damardan geç dönem de sızıntı meydana gelir. Bu sızıntının gerilemesi yada kaybolması tedavinin takibinde de son derece önemlidir.

TEKRAR BELİRTELİM Kİ GÖZ ANJİOSU çekimi son derece kolay ve hemen yorumlanır olmasına rağmen asla bir TEDAVİ YÖNTEMİ değildir. Kalp anjiosu gibi tıkalı damarlar stent ile açılmaz. Sadece hastalığın teşhisin de ve tedaviye cevap da son derece faydalı bilgiler vermektedir.