OCTA Anjiyografisi, retinal ve koroidal damarların ilaçsız bir şekilde görüntülenmesini sağlayan ve en son geliştirilmiş tarama yöntemidir. Üç boyutlu görüntülemesi (3D) sayesinde gözün arkasında yer alan tüm katmanlar tek tek değerlendirilebilmektedir. Kısa sürede tamamlandığından ve tek taramada sonuç alındığından hasta için de oldukça konforludur.

OCTA Anjiyografisi
- 3D sayesinde gözün arka katmanlarını tek tek değerlendirme olanağı sunar
- İlaç içermeyen bir anjiyografidir
- Tek tarama kolaylığı ile kısa zamanda işlem tamamlanır
- Göz bebekleri damla ile büyütülmez
- Tek görüntü alımı yaklaşık 8-10 saniye sürmektedir
Günümüzde ise bu işlemi son teknolojiler kullanılarak geliştirilen Optik Coherence Anjiyografi(OCTA) sayesinde ilaçsız bir şekilde yapmak mümkündür. Bu yöntemle çok daha kısa sürede (1 dakikadan az), hiçbir yan etki ve alerji riski olmadan, göz dibi damarları üç boyutlu olarak istenilen incelikte ve kesitlerle değerlendirilebilir FFA ile yüzey damarlarını değerlendirilebilmekte iken derin tabakalardaki damarlar hakkında yeterli bilgi edinilememektedir. OCTA ile tüm tabakalardaki damarları (retina ve koroid) net olarak görmek ve değerlendirme yapmak mümkün hale gelmektedir. OCTA aynı zamanda sayısal veriler sağlayarak objektif olarak takiplerde progresyonu ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesine imkan verir.

OCTA nın diğer önemli avantajı ise non invaziv bir yöntem olması nedeniyle istenilen sıklıkta tekrar edilebilmesidir. Özellikle yaşa bağlı sarı nokta hastalığı, şekere bağlı göz hastalığı (diyabetik retinopati), göz damarlarının tıkanıklıklarında damar içindeki kan akımının olup olmadığını ve yeni damar oluşumlarını net olarak gösterir. Göz tansiyonu ve göz sinir başının diğer hastalıklarında da önemli bilgiler verir. Sonuç olarak OCTA ilaç yan etkilerine maruz kalmadan göz dibinin dijital olarak görüntülenmesini sağlayan modern bir tanı yöntemidir.