Yüksek miyop hastalarda görülen ani ve daha ciddi görme azalması ise koroidal neovasküler membran oluşumu ve onun sebep olduğu subretinal eksudatif değişikliklerle beraber görülür. Bu durumda detaylı inceleme için fundus floresein anjiyografisi ve optik koherens tomografi uygulanır. Hastalarda koroidal neovasküler membranın ilk bulgusu makulada bir kanama olabilir. Böyle bir durumda tüm olasılıkları gözden geçirmek ve gerekli testleri uygulamak gerekmektedir. Bu hastalar da İNTRAVİTREAL ANTİVGEF tedavisi son derece başarılı olmaktadır.
Ayrıca yüksek miyopisi bulunan hastalarda erken arka vitreus dekolmanı, periferik retina dejeneresansı ve vitreus dejeneresansı oluşma olasılığı normal popülasyona göre daha fazladır. Bu nedenle yüksek miyopik hastalar retina yırtığı ve retina dekolmanı için yüksek risk taşırlar. Genellikle hastalarda ışık çakmaları, görmeyi engelleyen bir perdelenme, belirli bir alanı görememe gibi şikayetler görülür. Eğer yapılan muayene ile retina dekolmanı saptanmışsa, cerrahi gerekir. Cerrahi seçenekleri klinik durumuna göre pnömotik retinopeksi,çökertme cerrahisi ya da pars plana vitrektomi olabilir.
Herhangi bir şikayeti olmasa da yüksek miyopisi olan bir hastanın, belli aralıklarla göz dibi ve retina periferinin detaylı olarak incelendiği göz muayeneleri yaptırması gerekmektedir.