b. Yaş Tip: Bu tip %10 oranında görülüp hızlı ve dramatik bir şekilde görme kaybına neden olur.Makula bölgesinde meydana gelen anormal damarlanmalar sonucu SIZINTI VE KANAMA meydana gelir. Hızlı tedavi edilmezse ciddi ve kalıcı görme kayıpları meydana gelir.

Resim 3: Yaş ve tipe bağlı KNV’nin ANJİO(FFA) görüntüsü
Sarı Nokta Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Kuru tip genelde yavaş ilerlediğinden ve diğer göz sağlam kalabildiğinden pek belirti vermez. Belirtiler genelde yaş tip de meydana gelir. Belli başlı belirtiler şunlardır: Bakılan noktanın ortasında koyu karanlık bölgeler oluşur. Metamorfopsi( cisim ve çizgilerde yamulma). Yakın okumada problem. Renkler daha soluk görülür. Yüzleri tanımada güçlük. Loş ve karanlık ortamlara uyumda zorluk. Merkezi görmede ve görme keskinliğinde azalma. Sarı nokta hastalığı merkezi görmeyi etkiler ama kenar görme sağlam kaldığından tamamen körkükle sonuçlanmaz. Yani şeker hastalığı yada göz tansiyonu gibi hastayı tamamen kör etmez. Mesela bu hastalar karşıdaki saati görürler ama saatin kaç olduğunu söyleyemezler. Evde tek başına kendi işlerini yaparlar ama okumak ve araba kullanmak gibi işlemleri yapamaz.
Sarı nokta hastalığı merkezi görmeyi etkiler ama kenar görme sağlam kaldığından tamamen körkükle sonuçlanmaz. Yani şeker hastalığı yada göz tansiyonu gibi hastayı tamamen kör etmez. Mesela bu hastalar karşıdaki saati görürler ama saatin kaç olduğunu söyleyemezler. Evde tek başına kendi işlerini yaparlar ama okumak ve araba kullanmak gibi işlemleri yapamaz.
Sarı Nokta Teşhisi Nasıl Yapılır?
Teşhiste önce hastanın şikayetleri dinlenir ve sonra görme keskinliği bakılıp fundus muayenesi yapılır. Tüm bunlardan sonra MULTİMODAL GÖRÜNTÜLENME yapılır. Görüntülemede 6 ana yöntem vardır.